فازهای حریق
فازهای حریق (ایمنی حریق)
- فاز اول – شروع حریق
- فاز دوم – سوختن آزاد
- فاز سوم – سوختن کند
- فاز آخر – برگشت شعله
فاز اول (شروع حریق)
در این مرحله اکسیژن کافی در دسترس می باشد و بیشترین محصولات آن CO2 و CO است. حرارت شعله در این مرحله حدود یک هزار درجه فارنهایت (1000°F) می با شد. گسترش حریق در این مرحله تصاعدی بوده و مدت زمان رسیدن به اوج حرارت کوتاه و کمتر از نیم ساعت است.
فاز دوم ( سوختن آزاد) از فازهای حریق
در این مرحله علاوه بر هوای داخل محوطه حریق، جریان هوای بیرون نیز بدلیل اختلاف حرارت به داخل آتش کشیده می شود و همین هوا به دلیل گرم شدن باعث گسترش حریق می گردد. درجه حرارت در ارتفاع و طبقات بالای محل حریق تا (1300°F) می رسد.
در این فاز به تدریج درصد اکسیژن رو به کاهش رفته و به حدی می رسد که حریق بدون شعله می گردد. در این مرحله تراکم گازها و ذرات در هوا بیش از حد و فشار داخل بنا بسیار بالا می باشد. تداوم فاز دوم وابسته به وسعت فضا و دسترسی به هوا و سوخت میباشد و می تواند از یک ساعت تا چندین روز ادامه داشته باشد، گسترش حریق به سایر مناطق برای دسترسی به ماده سوختنی در این مرحله انجام می گردد.
فاز سوم ( سوختن کند) از فازهای حریق
این مرحله، بنام فاز آخر موسوم است و حریق آن شعله ندارد. وسعت حریق در این مرحله محدود شده و مراکز آتش تبدیل به نقاط منفصل می گردد. در این مرحله حرارت در اطراف حریق حدود (1000°F) میباشد که به تدریج رو به کاهش می گذارد. نکته اساسی در این فاز تراکم و فشار زیاد گازها است. در پایان این مرحله به تدریج مواد قابل احتراق تبدیل به زغال یا خاکستر شده و حریق نیز به تدریج سرد می گردد.
فاز برگشت شعله آخرین فاز از فازهای حریق
در ایمنی حریق گفته می شود که این فاز الزاما در تمام حریق ها وجود ندارد ولی اگر تراکم گازهای قابل احتراق در هوا بالا باشد، بدلیل اختلاط با هوا مجددا آتش گرفته و سبب برگشت شعله می گردد که لزوما تداوم زیادی نخواهد داشت. این فاز در صورتی خطر آفرین است که منابع سوختنی جدیدی در دسترس آتش قرار گیرد. در عملیات اطفاء حریق پس از خاموش کردن آتش باید یک اکیپ عملیاتی برای مبارزه با برگشت آتش یک تا دو ساعت در محل باقی بماند.
چگونگی گسترش شعله، با سرعتی که میزان حرکت شعله را بر روی سطوح مشخص می کند و با عددی مشابه آن بیان می کنند. این سرعت وابسته به جنس مواد مشتعل و شرایط حریق است
در ایان مطلب فازهای حریق این مطالب را حتما ببینید:
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.