دسته بندی انواع حریق
در بحث ایمنی حریق برای دسته بندی انواع حریق به منظور سهولت در پیشگیری و کنترل آتش سوزی، حریق ها را بر حسب مواد سوختنی به دسته های مختلفی تقسیم بندی می کنند.
در آمریکا و ژاپن توسط مراجع رسمی این کشورها حریق ها به چهار دسته (A,B,C,D) و در اروپا به شش دسته (A,B,C,D,E,F) تقسیم بندی شده اند.
در تمام دسته بندی انواع حریق
- دسته A: مواد جامدی است که خاکستر از خود به جا خواهند گذاشت.
- دسته B: مواد نفتی و مایعات قابل اشتعال است.
- دسته D: شامل فلزات قابل تشتعال می باشد.
در دسته بندی آمریکائی:
- دسته C: شامل حریق های الکتریکی می شود.
در دسته بندی اروپائی:
- دسته C: شامل گازهای آتش گیر مانند گازهای آتش گیر مانند گاز مایع، گاز طبیعی مایع شده و مایعاتی است که بسرعت تبخیر می شوند.
- دسته E: شامل حریق های الکتریکی است.
- دسته F یا K: شامل حریق های آشپزخانه و روغن های آشپزی است.
در ادامه بحث ایمنی حریق و دسته بندی انواع حریق به بررسی انواع دسته ها می پردازیم:
آتش دسته A:
این نوع از آتش سوزی از سوختن مواد معمولی قابل احتراق، عموما جامد و دارای ترکیبات آلی طبیعی یا مصنوعی حاصل می شود. این منابع کاغذ، پارچه، چوب و پلاستیک و امثال آن می باشد که پس از سوختن از خود خاکستر به جای می گذارند. خاموش کننده هائی که برای این نوع از حریق کاربرد دارد علامتی مثلث شکل و سبز رنگ با نشان A دارند.
آتش دسته B:
ابن نوع از حریق در اثر سوختن مایعات قابل اشتعال یا جامداتی که به راحتی قابلیت مایع شدن را دارند (عموما مواد نفتی) پدید می آید. برخی از این مواد ممکن است حلال در آب نیز باشند (مانند الکل، استون). استفاده از آب به هیچ وجه برای اطفاء این نوع از مواد توصیه نمی شود. خاموش کننده هائی که برای این دسته از آتش سوزی ها مناسب می باشند دارای برچسب مربع قرمز رنگ با علامت B هستند. اطفا این نوع از حریق باید مبتنی بر خفه کردن حریق باشد.
آتش دسته C:
در ادامه بحث دسته بندی انواع حریق به حریق نوع C خواهیم پرداخت. این دسته از آتش سوزی ناشی از گازها و مایعات یا مخلوطی از آنها می باشد که به راحتی قابلیت نبدیل به گاز را دارند مانند گاز مایع و گاز شهری. این گروه نزدیک ترین نوع حریق به دسته B می باشد و خاموش کننده های مربوطه با علامت C در مربع آبی رنگ مشخص می شوند. راه اطفاء این نوع از حریق خفه کردن و سد کردن (یا بستن) میر نشت می باشد.
آتش دسته D:
حریق های این دسته ناشی از فلزات سرعا اکسید شونده مانند منیزیوم، سدیم، پتاسیم و امثال آن می باشد و خاموش کننده های مناسب برای اطفاء آنها با علامت ستاره زرد رنگ D مشخص می شوند.
آتش دسته E:
این دسته شامل حریق های الکتریکی می باشد که عموما در وسایل الکتریکی و الکترونیکی اتفاق می افند مانند سوختن کابل های تابلو برق یا وسایل برقی و حتی سیستم های کامپیوتری. نانگذاری این دسته نه به خاطر متفاوت بودن نوع ماده سوختنی بلکه به خاطر مشخصات وقوع، امیت و نوع دستگاه ها است که حریق در آنها رخ می دهد. در اطفاء این دسته برای تامین ایمنی کارگران و پشگیری از صدمه به تجهیزات، نیازمند استفاده از خاموش کننده های عایق الکتریسته می باشد. راه اطفاء این دسته قطع جریان برق و خفه کردن حریق با گاز CO2 یا هیدرو فلورو کربنها می باشد. خاموش کننده ها هایی که قابلیت کنترل آنها را دارند با حرف E نشان داده می شوند.
آتش دسته F:
و پایان دسته بندی انواع حریق با معرفی حریق دسته F. این گروه به خاطر اهمیتی که دارند در یک دسته مجزا ظبقه بندی می شوند و به آتش ناشی از سوختن روغن ها و چربی های آشپزخانه ای با آتش ناشی از دستگاه های پخت مواد غذائی اطلاق می شود. خاموش کننده مناسبی نیز برای این گروه تولید گردیده است که موسوم به پودر تر می باشند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.